Kobimedya Bilişim ve Reklamcılık San. ve Tic. A.Ş.
Adres: Abdi İpekçi Caddesi Bostan Sokak No:15/5 Nişantaşı-İstanbul
Telefon: 0850 392 15 42
E-mail: [email protected]
Genelde herkesin hayali internet üzerinde mağaza açarak satış yapmaktır. Ancak gerekli bilgi birikimine sahip olmayan kişiler bu işe girdiğinde sonu hüsranla sonuçlanabilmektedir. Eğer E-ticaret bilginiz yoksa, kenarda bir yatırımım var, bizim akraba bu işlerden anlıyor, e-ticarete 1 yatıracağım 5 kazanacağım, gelecek internette ben de bu işten kazanırım diye gireceğiniz bir iş ise öncelikle bir danışmanlık hizmeti almalısınız. Bize bu linkten ulaşarak danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Eğer firmanız yoksa bir mali müşavir ile mutlaka görüşünüz. İnternet üzerinden satış yapmak için ne gibi bilgi birikiminizin olması gerekir?
E-ticaret satışındaki seçenekleriniz
a- Kendi e-ticaret sitemden satış yapmak: Eğer düşünceniz kendi e-ticaret siteniz üzerinden satış yapmaksa zorlu bir yola giriyorsunuz demektir.
-Satacağınız ürünlerin seçimi: E-ticarette 1 ürün de, 1000 ürün de satabilirsiniz. Sattığınız ürüne inanmanız, kâr marjınızın yüksek olması, depolama maliyetinizin düşük olması çok önemlidir. Eğer e-ticarete yeni başlıyorsanız, kâr marjı yüksek 1 veya 2 ürün ile işe başlamak sizin için daha mantıklıdır.
-Yazılımsal bilgi: Eğer kendi E-ticaret siteniz üzerinden satış yapmak daha kârlı veya daha mantıklı geliyorsa; yazılımsal bilgiye sahip olmanız gereklidir. Yazılım konusunda dışarıdan hizmet almak veya yazılımcı personel çalıştırarak yapmak istiyorsanız, tahminen aylık minimum 3.000 TL masrafı gözden çıkarmanız gerekmektedir. Ancak sadece ücret kısmı değil çalıştıracağınız personel ve kullanacağınız yazılım da çok önemlidir. Bu noktayı da özellikle araştırmanızda fayda var.
-Ödeme yöntemi: E- ticaret siteniz hazırsa sıra geldi ödeme yöntemine. Bu noktada seçenekleriniz arasında havale/EFT ile ödeme seçeneği var. Ürünü satın alan birisi neden havale/EFT ile uğraşsın. Ürününüz sadece sizde varsa veya çok iyi markaysanız tabiki az da olsa mümkün. Diğer seçeneğiniz kredi kartı ile tahsilat. Ancak bankalar sanal pos vereceği firmaları detaylı inceledikleri için, firmanızın geçmişi, bankalarla olan ilişkileriniz çok önemli. Eğer yeni bir firmaysanız ve bankalarda mevduatınız yoksa sanal pos alma ihtimaliniz bir hayli düşük. Diğer ödeme alma seçenekleriniz arasında farklı firmaların sunduğu kredi kartı ile tahsilat seçenekleri de var. Bu şirketler yine bir takım belgeler isteyerek firmanızı inceleniyor. Eğer uygun bulunursanız belirli bir komisyon oranı ve vade tarihleri ile ödemelerinizi yapıyorlar. Ancak bu firmaların sizi araştırdığı kadar siz de bu firmaları araştırın. Ödemenizi alamama vb konularda sıkıntıya düşme ihtimaliniz olduğundan dikkatli olun. Siz de onlardan isteyebildiğiniz kadar belge talep edin. Kapıda ödeme seçeneğini ise iade oranının yüksek olması nedeniyle çok tavsiye etmiyoruz.
-Kargo yöntemi: Kredi kartı ile ödemeyi de hallettiğinize göre sıra ürünleri göndermek için bir kargo firması seçmeye geldi. Kargo firmaları da yeni bir firma iseniz, daha önce kargo firması ile çalışmadıysanız avantajlı bir fiyat almanız hatta anlaşma yapabilmeniz biraz zor. Benim anlaşmama gerek yok, ben kargomu normal fiyattan gönderirim derseniz sattığınız ürünün k’ar marjının yüksek olması veya kârdan biraz zararı göze almanız gerekiyor.
-E-ticaret sitenizi tanıtmak Her şey tamamsa şimdi sıra siteden satış yapmaya geldi. Ancak müşteriler sizi nasıl bulacak? Bunun için de hedef kitlenize uygun sosyal medya reklamlarını tavsiye ederiz. Sorun şu ki; reklam verdikten sonra insanlar akın akın e-ticaret sitenizden ürün almayacak. Belki aylarca bir ürün bile satamayacaksınız. Reklam bütçeniz kazanmadan reklamlara devam etmeye ne kadar yetecek? Eğer 2-3 aylık bir reklam bütçeniz varsa, ya tutarsa diye bu işe giriyorsanız, işiniz çok zor.
b- Varolan internet siteleri üzerinde mağaza açarak:
İşe yeni başlıyorsanız bu en mantıklı yoldur. Yazılım maliyetiniz yok, yazılım bilginizin olmasına gerek yok, ödeme yöntemini düşünmenize gerek yok. Sadece ürününüze odaklanıp, sattığınız ürün üzerinden belirli bir komisyon oranı ödemeniz gerekmekte. İster reklam yaparsınız ürün satmak için, isterseniz site üzerinden ziyaretçilerin satın almasını beklersiniz.
Ortalama maliyetleriniz
Eğer kendi E-ticaret sitemi kurup bu işe başlayacağım diyorsanız göze alacağınız maliyetler: Ürün, depolama, yazılım ile ilgili personel veya yazılımcı firma, muhasebe, kargo, reklam giderleri, anlaştığınız ödeme yöntemine ödenecek %5 ile 15 arasında değişen komisyon oranları gibi maliyetleri göze almanız gerekiyor.
Varolan internet siteleri üzerinden mağaza açıp, satış yapmak isterseniz ise; başta bir yatırım maliyetiniz olmaz, ürün, depolama, muhasebe, kargo vb giderler dışında sadece sattığınız ürünlerde %15 ile %25 arasında komisyon ödersiniz. Bu kadar kolay.
E-ticaret danışmanlığı hizmetimiz ile sektöre yeni adım atacak firma veya bireyin bilinçlendirilmesi sağlanacaktır. Yaşayarak öğreneceği sıkıntılar ve ciddi maddi zarara girmesi önlenir.