fbpx

Hayaller turizm fuarı, gerçekler dijital pazarlama !

Daha önce Kobimedya markamızla katılımcı olarak yer aldığımız turizm fuarını ziyaret ettik. Ancak karşılaştığımız tablo bize göre içler acısıydı. Normalde ilk iki günü profesyonellere açık olması gereken turizm fuarına vatandaşlar tarafından daha fazla yoğun ilgi olduğu gördük. Fuardan çıkanlar genelde promosyon ürün dolu 3-5 poşetle çıkıyor.  Standların bedava ürün dağıtanlarına ilgi oldukça fazla. Ancak ürün hakkında bilgi almak için mi, yoksa promosyon almak için mi oradalar çok idrak edemedik. Turizm fuarına katılan, promosyon dağıtımı yapmayan firmaların standları boş denilecek düzeyde. Stand sorumlularının konuşacak mecali kalmamış gibi görünüyor. Tüm bu tabloya bakınca 4 gün için yapılan bu kadar masrafa değer mi sorusu akıllara geliyor. Bu soru herkesin baktığı pencereye göre değişecektir. Turizm fuarına ödenen kiranın yanında stand yapım ücreti, bastırılan broşür ve kartvizitler, fahiş fiyata kiralanan stand malzemeleri, dağıtılan promosyon ürünleri, günlük çalışan stand görevlilerinin ücretleri, eşe dosta ısmarlanan yemek giderleri, ulaşım masrafları gibi görünmeyen onlarca kalem, gider olarak yazılabilir. Fuara katılmaktan geri kalmayan en güzel broşür bizim olsun, en büyük stand bizim olmalı diyen firmaların çoğunun internet sitesi içler acısı. Dijital pazarlamayı anlatmaya kalksanız zaten bir kısmı için boşa harcanan yatırım demek. Durum böyle olunca da 2017’de turizmin düzelmesi zor gibi görünüyor.

Türkiye gibi 81 ilinin ayrı ayrı güzel olduğu bir ülkede turizm sektörü düşüş eğilimi gösteriyorsa, durup düşünmek gerekiyor. Bizim bir ilimiz kadar büyüklüğe sahip ülkeler, turizmde yükseliş trendi içindelerse sorunu biraz da kendimizde aramamız gerekiyor. Her şeyden önce Türkiye’ye gelecek tatilcilerin  aklına sadece ucuz tatil, güneş, deniz, kum dendiğinde Türkiye gelmemeli. Her bölgenin farklı pazarlama stratejisi ile satılması gerekli. 3-5 rakip olan otel sahibinin bir araya gelip kurduğu birlikler bu işe asla çare olmaz. Artık fuara  katılmak, gösteriş yapmak isteyen fakat dijitalleşmeyen otellerin devri kapandı. Önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde bu dönüşüme yatırım yapmayan turizm işletmeleri el değiştirmeye başlayacak. Hatta başladı bile. Dijital yatırımları boşa harcanan para görmek yerine turizm fuarlarına harcadığınız maliyetleri hesaplamaya başlamalısınız. Booking.com’un dijital olarak pazarladığı bir otelden zaman zaman daha fazla kâr ediyor olması da bu durumu algılamaya yetiyor. Her beldenin ve otelin  dijital pazarlama stratejisi belirlemesi gerekli. Dijital pazarlamayı yapamıyorsanız işletmede boşuna zaman harcıyorsunuz demektir. Geleneksel reklam stratejileri ile istediğiniz hedef kitleye ulaşamazsınız. Turizm fuarına bütçe ayırıp dijital pazarlamaya bütçe ayırmıyorsanız, müşteriyi de booking.com gibi dijital pazarlama yapan internet sitelerinden bekliyorsanız çok büyük çelişki içindesiniz demektir.

Dijital pazarlamayı mutlaka araştırın
Dijital pazarlamaya adım atmak isteyen otel ve diğer turizm işletmelerine profesyonel hizmet verebileceğimiz gibi, “bizim tanıdık bir firma var o yapar” diyen firmalara da, bizim sitemizde de bulabileceğiniz aşağıdaki konular hakkında da araştırma yapmalarını tavsiye ederiz.

Bizce turizm fuarına hangi profesyoneller gitmeli ?
Boş vakti olan, kargaşadan hoşlanan, dağıtılan broşürlere özel ilgisi olan veya koleksiyon yapan, trafikte vakit geçirmeyi seven, promosyon dağıtılan standların önünde beklemeyi seven, değişiklik olsun diyen tüm profesyonellerin mutlaka ziyaret etmesi gerekiyor.


Kobimedya A.Ş olarak sektörde uzun yıllardır profesyonel işlere attığımız imza ve satış sonrası güçlü desteğimiz ile kurumsal firmalar tarafından dijitale yön veren şirket olarak tercih ediliyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz dijital hizmetlerle şirketlerin verimliliğini artırıyoruz.

tr_TRTurkish
Call Now ButtonHemen Ara